Klamydia ja tippuri Suomen yleisimmät sukupuolitaudit

klamydia ja tippuri

Suojaamattoman yhdynnän jälkeen huolehdi itsestäsi ja kumppanistasi. Jos epäilet tartuntaa tai jos oireilet, on hyvä poissulkea sukupuolitaudit. Klamydia (Chlamydia trachomatis) ja tippuri (Neisseria gonorrhoeae) ovat Suomessa yleisimpiä sukupuolitauteja, jotka tarttuvat suojaamattomassa seksissä. Nämä bakteerit voivat tarttua nieluun, peräaukkoon ja sormien välityksellä myös silmiin. Klamydiatartuntoja todetaan vuosittain noin 14 500, tippuritartuntoja noin 600, kuppatartuntoja noin 250 ja HIV noin 150. 

Klamydia ja tippuri bakteeritartunnat voivat olla oireettomia. 70 % naisista ja 50 % miehistä sairastavat klamydiatulehduksen oireettomana. Oireiden ilmetessä klamydiaa ja tippuria on vaikeaa erottaa toisistaan ilman laboratoriotutkimusta. Klamydiabakteeri itää tartunnasta 10–14 vrk ja tippuribakteeri miehillä 1–5 vrk ja naisilla 2–3 viikkoa. Diagnosoinnin yhteydessä tartunnan hoidon aloitus on tärkeää, sillä hoitamattomana klamydia voi aiheuttaa naisilla hedelmättömyyttä, kohdunkaulan tai virtsaputken tulehdusta ja miehillä lisäkiveksen tai/ja virtsaputken tulehduksen sekä hedelmättömyyttä. Tippuri aiheuttaa pahimmassa tapauksessa verenmyrkytyksen levitessään verenkiertoon. Myös niveltulehdus on mahdollinen. 

Klamydian ja tippurin voi oireet voivat ilmetä seuraavanlaisina:

 • Kellertävä ja verinen valkovuoto
 • Ylimääräinen verinen vuoto, ei kuitenkaan kuukautiset
 • Kipua yhdynnän yhteydessä
 • Vatsakipu
 • Epäsäännölliset kuukautiset
 • Kurkkukipu tai kirvelyä kurkussa
 • Kirvelyn tunne virtsatessa
 • Peniksestä vuotaa mätää tai maitomaista vuotoa

Lisäksi tippuritartunnassa peräsuolen oireita voivat olla kutina, kipu ulostaessa sekä limainen vuoto. Klamydia ja tippuri voidaan tutkia tartuntakohdan limakalvolta tai virtsakokeesta otetusta näytteestä. Tutkimus osoittaa mahdollisten elävien ja lisääntymiskykyisten Chlamydia trachomatis ja Neisseria gonorrhoeae bakteerien esiintymisen tutkittavasta näytteestä. Positiivisen tartunnan sattuessa, on seksikumppaneita informoitava tartunnasta, jotta he kävisivät tutkimuksissa ja tartuntaketju saataisiin pysäytettyä. Kondomien käyttäminen suojaa klamydia- ja tippuritartunnoilta.

Tee sukupuolitautiseulonta meillä ilman lähetettä ja vaivattomasti.

Näin pääset tutkimukseen

 1. Valitse ja maksa tutkimus
 2. Varaa aika näytteenottoon
 3. Käy Pisara LAB laboratoriossa
 4. Lue tulokset Omakannasta