Mitä väsymyksen taustalta voi löytyä?

mitä väsymyksen taustalta voi löytyä

Väsymyksen tunne voi johtua monesta eri syystä. Jos on väsynyt, on ensiksikin hyvä arvioida, ehtiikö nukkua riittävästi. Aikuinen tarvitsee noin 7–8 tuntia palauttavaa yöunta ja osa tarvitsee tätä enemmän (8–9), varsinkin nuoret. Katkonaiset yöunet voivat aiheuttaa väsymyksen tunteen, vaikka yöunet olisivat riittävän pitkän. Elämän liian hektinen tahti, liikunnanpuute tai vääränlainen ravitsemus ja alkoholin liiallinen käyttö voivat aiheuttaa väsymystä ja jaksamattomuuden tunnetta.  

Väsymysoireita voi olla erilaisten infektioiden jälkitiloissa sekä lääkitysten käytössä ja mielialasairauksissa, kuten masennuksessa, ahdistuneisuudessa ja unihäiriöissä. Uniapnea on ylähengitysteitä ahtauttava sairaus ja aiheuttaa unenaikaisia hengityskatkoksia. Uniapnea on melko yleinen ja aiheuttaa useimmiten väsyneisyyttä. Yöpolygrafiatutkimuksen avulla voidaan selvittää uniapnean mahdollisuutta. 

Väsymyksen tunne voi johtua monesta eri syystä

Monet sairaudet, kuten esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta, diabetes, monet pitkäaikaissairaudet kuten maksa-, munuais- ja sydänsairaudet, anemia ja autoimmuunisairaudet voivat aiheuttaa väsymyksen tunnetta. Näitä sairauksia pystyy poissulkemaan laboratoriotutkimusten avulla. 

Neurologisiin sairauksiin kuten MS-tautiin, Parkinsonintautiin, aivoverenkiertohäiriöihin, aivovammoihin ja muistisairauksiin voi liittyä väsymyksen oire. Krooninen väsymysoireyhtymä voi olla myös väsymyksen taustalla. 

Jos väsymysoire pitkittyy ja se ei helpota, vaikka elämäntapoja muuttaisi ja pyrkisi nukkumaan riittävästi, on hyvä hakeutua lääkärin vastaanotolle ja tutkimuksin poissulkea sairaudellisia syitä. 

Tutustu Uniapneatutkimus eli yöpolygrafia tutkimukseen.

 

Näin pääset tutkimukseen

  1. Valitse ja maksa tutkimus
  2. Varaa aika näytteenottoon
  3. Käy Pisara LAB laboratoriossa
  4. Lue tulokset Omakannasta
  5. Halutessasi voit ostaa erillisen etälääkärin tulkinnan tuloksille